Žuti su zadovoljni

Žuti su zadovoljni

18. prosinca 2012. u 19:35 / KLUB: KK Split

Polusezona ABA lige je za nama. Omjerom pobjeda i poraza 5-8 izgleda zadovoljava žuti tabor. Svi u glas govore kako je prvi dio sezone za njih bio iznimno zahtjevan i da sada slijedi puno lakši raspored. Trener Erjavec je nebrojeno puta spomenuo kako se ovome nitko nije nadao. Sportski direktor i najbolji igrač Splita u dosadašnjem dijelu sezone Nikola Vujčić malo odmjerenije govori o dosadašnjem učinku. Nije niti on nezadovoljan, ali ne propušta naglasiti da je Split sa još dvije pobjede ili čak tri mogao biti među prve četiri ekipe lige. Odnosno da je od 5-12 mjesta sve u dvije pobjede. To naravno govori i ono šta svi znamo. ABA liga je jedno jako i ozbiljno natjecanje u kojoj nema opuštanja. Što se tiče žutih, čini se da je opuštanja u ovoj polusezoni bilo i napretek. Priča o mladoj i neiskusnoj ekipi je naravno deplasirana. Radi se o ekipi prekaljenih i iskusnih internacionalaca i igrača. Pa krenimo redom Nositelji igre Splita su igrači preko 30 godina starosti Mimica 32, Subotić 32, Vujčić 34, Vukušić 30, a i Dijan je blizu sa 29. U najboljim igračkim godinama su tek Sobin, Kraljević i Krušlin sa 23, a svi ostali se tek djeca koja se moraju dokazivati. Možda u nekim manje zahtjevnijim ligama, jer na ovom nivou mogu igrati samo oni koji su iznimno talentirani i koji pišaju krv na trenizima.

Potrudili smo se napraviti analizu na način da složimo red statistike, pa red primjedbi...

Split je odlično otvorio sezonu domaćom pobjedom protiv Crvene Zvezde. Sve četvrtine su odigrane zadovoljavajuće osim 2. kada smo imali -4. Šut je bio na 53.2% , a šut za 3p samo 27.3% (6-22). Bila je to utakmica u kojoj je briljirao Ivan Mimica. Postigao je 32 koša i bio MVP Utakmice i cijeloga kola. Najviše skokova je imao Sobin, dok je najbolji asistent bija Vujčić. Znači Split je imao tri raspoložena igrača, ali kao što se može primjetiti šut jedva preko 50%. Od onih koji bi trebali pogađati trice izdvojili smo četvoricu koju ćemo pratiti do kraja ove analize.
Mimica 4-10, Krušlin 2-4, Vukušić 0-1, Subotić 0-2.

Prvo gostovanje u Ljubljani i prvi gostujući poraz od Olimpije. Split je izgubio 3 od 4 četvrtine, a najvažnija je svakako 2. kada smo imali -11. Šut je pao na 47.6 %, a šut za 3p užasnih 15.4 % (2-13). Bila je to utakmica u kojoj je Sobin imao najviše skokova, a Subotić najviše asistencija. Dva raspoložena igrača nisu bila dovoljna za pobjedu. Šut za 3 p: Mimica 0-2, Krušlin 1-3, Vukušić 1-3 i Subotić 0-3.

Pobjeda protiv Cedevite i Bože Maljkovića na Gripama najljepša je priča polusezone. Samo smo u 3 četvrtini kiksali i imali -9. Šut je otišao na zadovoljavajućih 64.1%, ali je šut za 3p ostao na do tada najlošijih 13.3 % (2-15). U utakmici je briljirao Vujčić koji je bio MVP utakmice sa 21 postignuta koša, Najbolji asistent je po običaju bio Subotić. Šut za 3p: Mimica 1-4, Krušlin 2-4, Vukušić 0-2, Subotić 0-4.

Gostovanje kod najbolje ekipe lige u Laktašima pa gdje god da to je je pokazalo kako ozbiljne ekipe igraju. Žuti su bili lošiji u 3 od četiri četvrtine, a najviše je zaostatka bilo u drugoj kada smo ostali zamrznuti na -10. Šut nikada lošiji na 39.3%, a za 3p reklo bi se standardnih 21.1%(4-19). Split je imao čak tri igrača koja su bila raspoložena za igru, Vujčić MVP, najviše koševa Mimica i najviše skokova Sobin, međutim sa druge strane je stajala ekipa koja je imala 6 raspoloženih igrača sa malo slabijim brojkama. Naravno vidi se problem dužine klupe. Šut za 3p: Mimica 2-4, Krušlin1-2, Subotić 0-3.

Treća domaća utakmica i treća pobjeda protiv odlične skopske ekipe. MZT je bolje otvorio utakmicu, ali to je opet bila noć Ivana Mimice. Šut se zaustavio na 49.2%, a onaj za 3p je ostao na 16.7% (3-18 ). Osim Mimice koji je bio MVP i najbolji strijelac utakmice, najviše skokova je imao Krušlin, a najviše asistencija Subotić. Šut za 3p: Mimica 0-4, Krušlin1-2, Subotić 0-3.

Prvi veliki kiks se dogodio u Mađarskoj. svi smo se nadali pobjedi, ali Szolnoki je bio bolji. Taj poraz je pokazao kolike su ambicije Splita ove polusezone na gostujućim utakmicama. Anemična i beskrvna ekipa nije pružila bog zna šta. Druga četvrtina na -10 i zadnja na -5 sa šutom od smiješnih 36.7% i komičnim pokušajima za 3p od 17.4% (4-23). U toj utakmici smo imali najboljeg strijelca Tonija Dijana koji se polagano počea buditi. Šut za 3p: Mimica 2-4, Krušlin 1-2, Subotić 0-3. Nakon utakmice nas je trener Erjavec uvjeravao u to da šut na trenigu izgleda dobro, ali da je na utakmici očito druga priča. Zatresle se šuterima ruke. U svakom slučaju bila je ovo velika šansa da se otiđe na omjer 4-2, ovako je Split ostao na 3-3.

Nakon mađarskog debakla uslijedila je najlošija predstava na splitskim gripama. U goste je došao nikada lošiji Partizan, ali su se žuti prepali prilike i izgubili. U trećoj četvrtini nam se dogodio Danilo Anđušić koji nas je torpedirao u napadu dok nam je Gordon održao lekciju letenja pod obručima. I unatoč lošoj igri Split je imao šanse za pobjedu. Bili smo lošiji u 1., 2. i 3. četvrtini u kojima su nas gosti sve ukupno ostavili na -11. Šut nam je bio malo bolji nego u Mađarskoj 39.7%, a za 3p najgori u ovoj polusezoni 11.1%. (2-18 ). Vujčić je uzeja ulogu Subotića i bija najbolji asistent. Šut za 3p: Mimica 1-5, Krušlin 0-1, Subotić 0-4. Prvi domaći poraz nije donio veliko razočarenje. Naprotiv objašnjenje je bilo "izgubili smo od bolje ekipe". Sa prvim domaćim porazom u negativan omjer 3-4. Srušena je teza o Gripama kao neosvojivoj tvrđavi. I doma smo ranjivi. Umjesto 5-2 i sami vrh tablice padamo u donji dom.

Poraz protiv Partizana manje bi bolio da su žuti u Novom Mestu uspijeli pobijediti Krku. Ali slovenska ekipa je bila brža i bolja. Žuti nisu mogli pohvatati konce takve igre. Izgubljena je 1. četvrtina sa -4 i 3. četvrtina sa -11. Šut se blago popeo na 48.3% , a za 3p na do tada rekordnih 33.3 % (6-18 ). Najbolji strijelac je Dijan sa 21 postignim košem. Šut za 3p: Mimica 0-3, Krušlin 1-2, Vukušić 0-4 i Subotić 4-5. Sa još jednim gostujućim porazom tonemo još niže na 3-5.

Bogu hvala da nam je u goste došla zbunjena Cibona, sa još zbunjenijim rukovodstvom i trenerom. Igrač utakmice je Sobin koji je postigao i najviše koševa čak 17, najbolji asistent uvijek vrijedni Subotić. Jedino smo 2. četvrtinu izgubili sa -7. Šut je opet preko 50%, čak 52.6 %, a šut za 3p smiješnih 16.7% (2-12). Šut za 3p: Mimica 0-1, Krušlin 1-6,Vukušić 1-1 Subotić 0-1. Ova pobjeda nas je vratila prema sredini tablice i dala nadu da se možemo opet vratiti omjer pobjeda i poraza na 50% . Tim više što je sljedeća utakmica u Širokom. Gostovanje koje nije daleko i ekipa koja je navodno po mjeri. U ovoj utakmici smo radi ozljede izgubili Mimicu.

Najveći gostujući poraz i totalni raspad sistema. Umjesto pobjede koju smo svi željno očekivali u Širokom je igrala samo jedna ekipa. Domaći su utakmicu riješili u prvoj četvrtini, a na kraju su prošli 100-ku. Izgubili smo sve četiri četvrtine, od koji 1. -16 i 2. -13. Domaćinima je doslovno sve ulazilo. Na trenutke sam pomislio zašto naši igrači ovako ne mogu pogađati. Osim toga pod košem je carevao Darko Planinić. Šut nam je u toj užasnoj noći bio na 50%, a za 3p 30%. Izgleda da pogađamo oko 30 % samo kada uvjerljivo gubimo utakmicu. Uza sve nevolje treba napomenuti da je Subotić bio najbolji asistent, Šut za 3p: Krušlin 1-6, Dijan 3-5, Subotić 0-3. Omjer 4-6.

Odlična Budućnost je položila oružje pred splitskim naletima. Opet su Splićani pokazali da znaju igrati košarku. I to protiv uvjerljivo najbolje ekipe koja je u ovoj poluseozoni gostovala na Gripama. Najbolje utakmice uvijek najbolje odigraju najbolji. A to je svakako Nikola Vujčić. Šut je zaustavljen na 56.5%, a šut za 3p na nevjerojatno visokih kada je Split u pitanju 50% (7-14). Vujčić je MVP i najbolji strijelac sa 20 postignutih koševa, najviše skokova je upisao Mimica, a najviše asistencija kao i obično Subotić. Šut za 3p: Mimica 1-5, Krušlin 3-4, Vukušić 1-1, Subotić 0-1. Omjer je 5-6. Omjer koji budi nadu.

U Kragujevac na gostovanje kod Radničkog nije otišao Vujčić. Trener ga sa razlogom odmara zbog zamora materijala. Split je napokon odigrao dobru gostujuću utakmicu. Međutim opet su pretrpjeli poraz. Ovoga puta u zadnjoj minuti. Split je dobio prvo, a Radnički drugo poluvrijeme. Kobna je bila 3. četvrtina sa -10. Šut se opet vratio u rutinu odnosno na 41.1%, a šut za 3p na 26.3% (5-19). Najviše skokova je imao Sobin. Šut za 3p: Mimica 2-7, Krušlin 1-4, Vukušić 2-4, Subotić 0-2. Sve će se to zaboraviti ako se dobije sljedeća doma. Omjer je 5-7.

U goste nam je došao Zadar kojega smo po običaju dočekali kao pravi domaćini. U domaćinskoj atmosferi igrači Splita su u utakmicu ušli mlako. Valjda su mislili da će Nazor pasti na te finte. Pa nije on od jučer. Zadrani su nam nabili brzi ritam utakmice i totalno nas izludili. I unatoč tome Split je u zadnjoj minuti utakmice imao pobjedu u svojim rukama. Da ne kažemo i puno prije da su se pogodili neki ziceri. Najbolji igrač utakmice je Vedran Vukušić sa 22 postignuta koša. Zadrani su odnijeli samo jednu četvrtinu i to drugu kada su nas ostavili na -12. Šut je opet na 42.9 %, a za 3p 15.8 % (3-19). Vukušić je i MVP utakmice, a Dijan najbolji skakač. Šut za 3p: Mimica 1-5, Krušlin 0-3, Vukušić 1-8, Subotić 0-2. Omjer je konačnih 5-8.

I sada se postavlja pitanje možemo li biti zadovoljni. Omjer je konačnih 5-8, a po svemu je trebao biti 8-5. Tri utakmice za kojima treba žaliti su svakako Sozolniki Olaj u gostima, Partizan i Zadar doma. Te su se utakmice jednostavno mogle i trebale dobiti. Što god da treneri i rukovodstvo kluba kažu za ta tri poraza nema opravdanja. Priča o mladoj momčadi također ne drži vodu. Možda su ovi šta igraju umorni jer ih nema tko adekvatno zamijeniti. Rješenje je dovesti dvojicu dobrih ili više trenirati. Druge nema.

Žuti u prosjeku daju 71 koš što nije dovoljno., za 2p smo prvi u ligi, a za 3p zadnji. Skok je grozan. pogotovo onaj u napadu gdje smo također zadnji. Asistencije su nam ponajviše zahvaljujući Subotiću na 3. mjestu. Statistika pokazuje ko je najveća zvijezda našeg kluba. Vujčić je na 8. mjestu za MVP, Mimica na 7. za najviše koševa, Subotić na 1. po asistencijam. Vujičić je i 7. po defanzivnim skokovima, te 2. u šutu za 2p, dok je Mimica 5. u slobodnim bacanjima.

Iz ovih brojeva se da pročitati puno toga. Hitno treba poraditi na šutu za 3p i podignuti ga sa sadašnjih 22.61% na barem 36%. Šuteri, a pod tim podrazumijevamo Mimicu, Krušlina, Vukušića i Subotića napokon moraju početi zabijati. Previše je otvorenih šuteva promašeno. Igra pod košem je pročitana a nemamo alternativu, baš zbog lošeg šuta za 3p. Naravno tome se mogu pridružiti Dijan i Vujčić. U skoku smo banana i treba pod hitno osposobiti Kraljevića koji je naš najviši igrač. Inače nam se dobro ne piše. Slobodna bacanja Sobina dovest do razumne mjere od 50%. Naravno ako mu netko uspije objasniti osnovne zakone fizike. Odnosno parabolu.

Mlađe igrače na trenizima, a naročito na trening utakmicama ne maziti. Ako treba udarati da shvate kako je ovo igra za velike momke, a ne za djecu. Ako se to sve može posložiti u kratko vrijeme i FF nije daleko - samo 3 pobjede.