BRONDBY PRED PUBLIKOM

BRONDBY PRED PUBLIKOM

31. srpnja 2017. u 18:25 / KLUB: HNK Hajduk

Hajduk će u četvrtak u 20,30 ugostiti Brondby na punom Poljudu. Hajdukova je žalba djelomično usvojena. Kazna je smanjena na 35.000 Eura i zatvaranja dijela gledališta. Zatvoren će biti ulaz "U" koji je ispao krnjo u ovome maskembalu.

UEFA je dijelom usvojila Hajdukovu žalbu. Novčana kazna je smanjena za 20.000 Eura, a što se tiće gledališta 500 mjesta mora ostati prazno. To znači da će Hajduk protiv Brondbya igrati pred punim Poljudom i da će splitska publika sasvim zasluženo imati prilike prisustvovati nadamo se jednoj velikoj nogometnoj predstavi. Naravno da smo zbog toga svi sretni, ali nikako ne i zadovoljni jer oprostite molim ovo silovanje zdrave pameti od strane UEFE mora prestati.

Zadovoljstvo može biti potpuno samo onda kada se klubovi prestanu kažnjavati za nešto za što nikako ne mogu biti krivi.
A Hajduk nikako nije kriv za to što netko tko kupi kartu pjeva pjesmice koje nekoga vrijeđaju, niti je kriv što dio navijača koristi pirotehniku i zabranjene (uglavno desničarske) simbole iz prošlog stoljeća. Isto tako nisu krivi večina navijača Hajduka koji žive za svoj klub i velike utakmice i ne spadaju u ovu gornju kategoriju koji su apsolutna manjina.

Krivnja je uvijek individualna i treba je utvrditi i procesuirati, a to svakako nije posao UEFA-e. Za takvo nešto svaka država u Europi ima svoja represivna i pravosudna tijela jer je svaka država suverena na svom teritoriju ili bi bar tako trebalo biti.

UEFA svakako treba preispitati svoje ingerencije na nogometnim stadionima. Tribine su mjesto za publiku, a publika nije odgovorna UEFA-i već zakonodavstvu države u kojoj se utakmica odigrava. Ovakvo kažnjavanje gdje su nevini (čitaj nogometni klubovi i večina navijača) glavne žrtve, UEFA-u pretvara u nekoga tko svojim odlukama provodi najteži oblik diskriminacije.