Sretna Nova 2015. godina

Sretna Nova 2015. godina

30. prosinca 2014. u 14:57 /

Stara je godina iza nas. Neki će je pamtiti po dobrome, neki po lošem, a neki neriješeno. Imali smo dva Prvaka Hrvatske: Rugby Nada i Baseball Nada SSM, pobjednika kupa Rugby Nada i MNK Split Tommy. Nadamo se boljem u 2015. g.

Bila je ovo godina velikih očekivanja i naravno velikih razočarenja. Neki klubovi su uspijeli u planiranome, neki su podbacili, a neki nisu ostvarili napredak.

Krenimo od najuspješnijih.

Svakako je tu Rugby klub Nada koja je još jednom pomela konkurenciju u svim natjecanjima. Odneseno, odnosno sačuvano je Prvenstvo, Kup i pehar za osvajača Regionalne rugby lige. Brutalnoj dominaciji splitske Nade ne nazire se kraja. Na početku sezonesu promijenili cijelu prvu ekipu, a i dalje ih nitko ne može pobijediti.

Odmah iza njih su Baseball klub Nada SSM koja je u najdramatičnijem finalu do sada osvojila Prvenstvo Hrvatske. Finalna serija je završila sa rezultatom 4:3 u utakmicama. Bejzbolaši su se vratili iz ponora kada su gubili 2:3 i šestu utakmicu igrali na gostujućem terenu u Karlovcu. Zadnju utakmicu su pobijedili pred frenetičnom splitskom publikom koja je svoje junake na rukama pronijela ulicama grada. Veliki rezultat i velika satisfakcija u godini kada klub slavi 40. godina postojanja.

Velika je prića i veliki sportski uspijeh osvajanje kupa Hrvatske u malome nogometu od strane MNK Split Tommy. Kao drugoligašima njima je jedinima u povijesti pošlo za nogom da trijumfiraju u ovome natjecanju. Osim toga vratili su se u prvu ligu sa maksimalnim bodovnim učinkom reklo bi se brže nego što su iz nje ispali.

Veliko priznanje se mora odati i vaterpolistima Mornar Brodospasa koji će u završnicu regionalne lige i koji su izborili polufinale Euro cupa. U siječnju ćemo znati koji im protivnik stoji na putu do finala. Ili Rusi ili Talijani pitanje je koje ih najviše mući ovoga trenutka.

Rukometašice i košarkašice su na sredini prvenstvenih tablica i održavaj se u elitnom natjecanju.

Najgore stanje je svakako u ženskoj i muškoj odbojci gdje se brigama ne nazire kraj. Muški se rekreiraju u 2. ligi, dok ŽOK Split 1700 sa teškim financijskim problemima tavori na dnu prvenstvene tablice. OK Brda se bore za ulazak u 1. ligu pa je izgledan i taj scenarij da će dva splitska kluba odlučivati u međusobnom okršaju.

Košarkaši Splita su tek prića za sebe. Na Gripe se uvukla malodušnost u kojoj mladi ne hvataju svoju ničim zasluženu priliku, dok stariji malo pomalo odlaze iz kluba. Osim toga klub je još uvijek na aparatima i ne zna se kakva ga sudbina čeka.
Rezultatski bi sve drugačije izgledalo da se dobilo Kaštela i Goricu. Ovako borba za opstanak.

Rukometaši Splita opasno klize prema drugoj ligi ili ti ga prvoj kako se uzme s obzirom da se najelitnije natjecanje ipak zove Premijer liga. Crveni su u velikim finacijskim dubiozama kojima se ne nazire kraja. Ako se nešto brzo ne dogodi teško da ćemo ih dogodine gledati u elitnom društvu.

Najveća tuga me naravno uvati kada vidim na koje je grane doša naš Jadran. Klub koji će još malo uvatiti 100 godina.
Jedan od stupova splitskog sporta. Ekipa se skuplja doslovno u zadnji tren uz veliku vjerojatnost da već sljedeće kolo neće biti u istom sastavu. Veliki sponzori i investitori u širokom luku izbjegavaju Zvončac, ali postoji nada da dolaze bolja vremena.

Posebna je prića Hajduk, koji se trenutno puno više bavi zakonodavstvom i žalbama nego sportskim rezultatima i terenom. Treće mjesto je postalo gruba realnost od koje se na žalost ne može pobjeći. Za vratom puše Dinamo 2 i RNK Split, pa je pitanje koliko će se dugo bijeli moći nositi sa prosječnošću.