Trebaju nam novi Zakoni o sportskoj djelatnosti

Trebaju nam novi Zakoni o sportskoj djelatnosti

10. ožujka 2014. u 22:35 /

Na današnjoj presici vezano za Zakon o financiranju neprofitnih organizacija javnosti su se obratili Predsjednik SKO-a Željko Jerkov i Predsjednik ZEŠ-a Renco Posinković - poruka je jasna ovaj Zakon sportu ne treba, ali mu trebaju mnogi drugi.
Javnosti su stoga u kratkim crtama predstavljena zajednička promišljanja o sportu i sportskoj djelatnosti u RH.

1. U ovome trenutku donošenje Zakona o financiranju neprofitnih organizacija nam je potpuno neprihvatljivo.

2. Mišljenja smo da je nužno razdvojiti obveze i prava sportskih klubova na profesionalne i one druge koji to nisu, kao i odvojiti zakonskim rješenjima sportske udruge od ostalih društvenih područja.

3. Prije donošenja ovakvog Zakona nužno je prethodno donijeti nove sportske zakone koji će definirati mnoga otvorena pitanja, kao i prilagoditi Zakon o Udrugama u smislu načina i uvjeta osnivanja sportskih udruga za natjecanje.

4 Sportski zakoni moraju riješiti pitanja profesionalnih klubova, njihova prava i obveze kao i njihov pravni oblik, te će onda svima biti lakše pri raspravi i odlučivanju o problematici ostalih klubova i sportaša.


Uz ovo svakako treba istaknuti i pravovaljanu reakciju ZEŠ-a koji je jedini dostavio svoja promišljanja o najavljenome Zakonu na vrijeme u Sabor RH, pa su neka od tih promišljanja kroz usta narodnih zastupnika izgovorena i za govornicom.
O sportu se napokon počelo pričati i sada je izgleda pravo vrijeme da se neke stvari postave na svoje mjesto.