Bitan je mentalitet pobjednika

Bitan je mentalitet pobjednika

7. listopada 2012. u 23:00 / KLUB: KK Split

Puno se toga događalo na ovoj utakmici da bi se moglo ukratko opisat. I zato krenimo redom. Cili dan se pripremala velika fešta na splitskim Gripama. U goste je dolazila Cedevita, ekipa koja slovi za najvećeg favorita ovogodišnjeg izdanja ABA lige. Ranim jutarnjim satima dvorana se lagano šminkala, a vrijedni insajderi su na ulaz kojim igrači ulaze na parket postavili ploču koja je uzgred rečeno već odavno tu trebala biti, "Najbolji klub 20. stoljeća". Ne treba napomenuti da je sve napravljeno u po ure nakon par ispijenih pića. Ideja je prihvaćena i krenila je realizacija. Ploču je napravila grafika Čulić, a taman prije jutarnjeg treniga Cedevite je postavljena. Tako da znaju sa kim imaju posla. Ne samo oni već i svi drugi koji će u budućnosti ulazit na parket splitske Jugoplastike. Isto tako to je podsjetnik i za naše momke da sa ponosom i velikom odgovornošću nose žuti dres.

Ali vratimo se malo i na utakmicu. Prije utakmice splitska publika se velikim ovacijama zahvalila Božidaru Maljkoviću na svemu što je dao ovome klubu prije dvadeset godina. Velikog košarkaškog stratega je to dirnilo i cilu utakmicu nije uspija doć sebi. Utakmica koja je najavljivana je kao teška prepreka za splitsku ekipu, ali u tome nije bilo ni malo istine. Splitski žuti su bili bolji i zasluženo su odnili pobjedu. Da nije bilo crnih rupa u trećoj četvrtini i katastrofalnog šuta za tricu 2/15, gosti bi doma bili ispraćeni sa puno većom razlikom.

Najbolji od žutih je bio Nikola Vujčić koji je postigao 21 koš, čemu je pridodao 7 skokova ponijevši epitet najboljeg strijelca i MVP ove utakmice. Prava je sreća za goste da je igra samo 24 minute. Veliki doprinos pobjedi je dao i Vedran Vukušić koji je bio najbolji kada se utakmica lomila. U ovoj velikoj pobjedi svakako treba istaknuti i Paola Marinellia koji je Cedevitine igrače na trenutke činio smješnima u pokušajima da ga uhvate. Momak je jednostavno bija prebrz za njih. A tek mu je 17. Šta će bit kada pusti ručnu. Ivan Mimica se cilu utakmicu tražija. Da je 10 koševa, jednu važnu tricu, a svi znamo da on može puno više.

Najveća enigma u prva tri kola lige je svakako Srđan Subotić. I ovoga puta je bija najbolji asistent, ali šut za tri ga nikako neće. Uspija je doduše uvalit jednu tricu koja je ušla sa istekom vremena pa su je suci poništi, pa je njegov učinak 0/4. Split definitvno treba preciznijeg Subotića. Jer kada se to dogodi i Mimici će bit puno lakše. Kraljević je dobro odigra svoje role, a Sobina je limitira sudac koji ga je uništava sa nepostojećim osobnim greškama. Nećemo niti spominjat da su olako zvali tehničke greške koje su na kraju mogle utjecat na konačnog pobjednika šta svakako ne može biti u interesu košarke. Na kraju su žuti imali i malo sportske sreće kada je Šuput dva puta zapucao tricu i promašio. Cila dvorana je bila na nogama i uz ogromnu količinu decibela slavila sa svojim junacima - splitskim žutima.

Posli je uslijedila presica na kojoj su u ime Cedevite istupili trener Božo Maljković i dojučerašnji igrač Splita Luka Babić, dok je na strani Splita tu ulogu preuzeo pobjednički trener Mladen Erjavec i dojučerašnji igrač Cedevite Vedran Vukušić. Ne mislim puno pisati o presici, ali ću svakako istaknuti dva bitna detalja. Maljković je rekao da Cedevita nema pobjednički mentalitet i da se takvo nešto ne može kupiti novcem. To se naravno svi mi znamo stvara godinama. Isto tako je rekao da nije zadovoljan igrom svoje ekipe. Mladen Erjavec se nadovezao na to i reka kada stariji trener kaže da nije zadovoljan sa igrom svoje ekipe to je uredu, a kada ja to kažem onda to nije isto. Svejedno bili smo bolji u svim segmentima igre. I dalje nisam u potpunosti zadovoljan sa igrom, ali je bilo najbolje od sve tri odigrane utakmice. Nitko od novinara nije postavlja daljnja pitanja. A isprid dvorane se skupilo svita koji su čekali pobjednike. Bilo je tu svakakvih komentara pa da izdvojimo po koji. Di su više, pa nisu dobili Lakerse da toliko triba slavit. A ima li luđeg grada na svitu?

KK Split - KK Cedevita 74:71