Dinamo igra svoju ligu - Hajduk uz navijače

Dinamo igra svoju ligu - Hajduk uz navijače

22. studenog 2014. u 17:00 / KLUB: HNK Hajduk

Hajdukovci nisu istrčali na maksimirski travnjak. Razlog izgleda nikome niti nije bitan. Dinamo igra svoju ligu, Hajduk će biti kažnjen, a odgovorni će po običaju slegnuti ramenima i razloge za ovakvo stanje u hrvatskom sportu tražiti negdje drugdje.

Puno će se još pisati o ovoj odluci rukovodstva Hajduka. Bijeli nisu istrčali na Maksimir i utakmica će naravno biti registrirana 3:0 za GNK Dinamo. Slijede naravno i kazne kontra Hajduka i ko zna što još. Možda neki novi još rigorozniji i luđi zakon koji će braniti apsolutno sve pa možda i disanje na stadionu.
Međutim stvari definitivno treba dobro izanalizirati odvojiti kruške od jabuka i donijeti nekakav valjani zaključak šta dalje. Nogomet nam je zapeo u slijepu ulicu i kako stvari stoje teško je da će se iz nje izvuči bez prave pravcate revolucije.
Hajduk je zapalio iskru koja će se s vrimenom pretvoriti u vatru, vatra u požar, a požar guta sve pred sobom i prave i krive.
Koliko mene pamčenje služi, a valjalo bi provjeriti u povijesnim knjigama možda je ovo prvi puta u povijesti našega kluba da nije istrčao na travnjak. Radili su bijeli svašta, kao znak protesta protiv razno raznih strahovlada. Jedno od najslavnijih trenutaka hajdukove povijesti je kada su bijeli u Rimu prije odigravanja utakmice odbili pozdraviti fašističkim pozdravom, več su pozdravili sa starim hajdučkim pozdravom ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO. To je u to vrijeme bilo riskantno po život. Bilo je toga još. Jer ipak je Hajduk klub naroda ili ako baš očete svojih navijača. Pa se preko Hajduka izražavalo nezadovoljstvo postoječim stanjima u društvu. A ovoga puta stvari su otišle dalje. Hajduk nije istrčao na teren i to je nešto što zabrinjava više od ičega. Stvari su dovedene do apsurda i to baš u našoj državi. U Hrvatskoj. Nije u Italijama, SFRJ, Kraljevinama Jugoslavijama ili neznam kojim svim tiranijama koje su prošle preko nas. To je ono šta boli i za šta nema oprosta svima onima koji su doveli do ovakvoga stanja.