Mnogo gore nego lani

Mnogo gore nego lani

3. siječnja 2020. u 23:22 /

Ekipni sport u najsportskijem gradu na svitu je i dalje klinički mrtav. Naše največe perjanice Hajduk, Jugoplastika i jadran gledaju u leđa svojim zagrebačkim kolegama, a što još više žalosti i onima iz puno manjih sredina.

Split je grad sporta u nestajanju i to je svakom novom sezonom sve izraženije i izraženije. Da nas podsjete na one stare dane ponosa slave se raznorazne obljetnice, troši novac, a sportaši nemaju niti za papar. Nisu to neki veliki novci da se razumijemo i oni nebi spasili sport, ali ružno je za vidit.

HAJDUK- drugi na polusezoni, Dinamo više ne možemo stići, a Rijeka i Osijek opasno pušu za vratom u borbi za LP. U kupu ispali od Gorice, a u Europi od Gzire sa otoka Malte. Polusezona u kojoj smo smijenili dva trenera. Oreščanina nakon ispadanja od Gzire, a Burića nakon što mu je hajdučki puk okrenu palac dole zbog nedopadljive igre i ispadanja iz kupa.

JUGOPLASTIKA- lutanjima nikad kraja kada su žuti u pitanju. Od igračkog do trenerskog kadra, a rezultati uglavnom isti. Druga ABA liga na dvije pobjede od play-offa i bez prava na kiks. S obzirom da u dosadašnjem dijelu sezone nismo ostvarili niti jednu gostujuću pobjedu malo tko vjeruje u pozitivan ishod u preostalih 8 kola. U Prvenstvu koje je i onako drugorazredno natjecanje ispred nas su Zadar, Cibona i Gorica. Kup još nismo zaigrali. Žuti su Grgurvića promijenili sa Skelinom nakon niza loših igara i neshvatljivih poraza. Kako sada stvari stoje izgleda da su zakasnili.

JADRAN- još jedna turobna polusezona u kojoj nije napravljen nikakav pomak naprijed. Asić je jedini preživjeli strateg na klupi velike trojke. U Europi rezultati skromni u regionalnoj ligi standardni. Gledamo u leđa Mladosti, Jugu i Jadran (HN).
U kupu ispali u polufinalu, bolje rečeno potopljeni na Poljudu.

FUTSAL SPLIT- Erozija najtrofejnijeg hrvatskog kluba je dosegnula neviđene razmjere i samo nas čudo može spasiti od ispadanja u drugu ligu. Na zadnjem smo mjestu prvenstva sa samo dva boda u polusezoni. Za predzadnjim zaostajemo 7, a za doigravanjem 8 bodova. U kupu smo izgubili polufinale od osvajača Uspinjače-Gimke. S obzirom da nam preostaje svega 9 kola do kraja Prvenstva, a pojačanja mogu nastupiti tek u u zadnjih 7 kola visimo kao nikada do sada. Može li Teo Strunje napraviti čudo. Makarsko Novo vrijeme i dalje dominira prvenstvom.


ODBOJKA SPLIT I BRDA - Odbojkašice Splita i Brda igraju toplo hldno u ligi u kojoj se naravno več unaprijed zna tko je prvak
a to je Mladost, odbojkaši Splita su pak pravo osvježenje lige, nalaze se na četvrtom mjestu i sa velikm zanimanjem ćemo pratiti nastavak sezone.

RUKOMET SPLIT 2010 I SPLIT - Rukometašice Splita 2010 igraju svoju najlošiju prvoligašku sezonu i nalaze se u opasnoj zoni. Dobro su krenule, a onda je neobjašnjivo sve stalo. Rukometaši Splita igraju tek četvrti rang natjecanja što je samo po sebi poražavajuće.

ŽENSKI NOGOMET SPLIT I MARJAN - Nogometašice Splita su proslavile titulu i kup u 2019 , ali su sada druge izad Osijeka koji ih je minimalno pobijedo u Osijeku, Uzvrat je u drugom dijelu sezone u Splitu. Marjan igra drugu ligu jug.

RAGBI NADA- ovo je godina kada se Nada oprostila od naslova. Prvak je zagrebačka Mladost i to sasvim zasluženo nakon 16 godina splitske dominacije.

ŽENSKA KOŠARKA SPLIT- Split se grčevito bori za opstanak i nadamo se da će trener Grgin sa svojim curama sačuvati prvoligaški status.

BASEBALL NADA SM- bejzbolaši su jedina svijetla točka jer su u sezoni koja nije obečavala došli do naslova Prvaka na spektakularan način svladavši karlovačku Olimpiju sa 4-3 u utakmicama finalne serije. Gubili su naši momci 2-0, vratilili se na 2-2, gubili 3-2 i na kraju na gostujućem terenu u KARLOVCU uzeli dvije pobjede za veliko slavlje i desetu titulu prvaka u povijesti.

Rezime je dakle jako loš. Prvaci smo samo u ženskom nogometu i baseballu, a u svim drugim natjecanjima daleko od prvog mjesta bez ikakvih naznaka da bi moglo biti bolje.
Splitskom sportu kronično nedostaje financija da bi se mogli potuči za nešto više od ovoga što sada imamo.