POLUSEZONA ZAGREBAČKIM KLUBOVIMA

POLUSEZONA ZAGREBAČKIM KLUBOVIMA

2. siječnja 2018. u 11:27 /

Splitski ekipni sport je političku turbulentnu 2017. godinu nekako izgurao. Dok se u Zagrebu čeka rebalans proračuna za davanje dodatnih sredstava klubovima u Splitu je obratno. Svaki rebalans manje novca klubovima. Repovi i dugovi se vuku dalje, a sportski rezultat je na žalost ostao u drugome planu. Na kraju ove polusezone više nemamo niti jedan klub koji je prvi u državi.
Čak niti Rugby Nada što je svakako presedean kada znamo kolika je bila dominacija splitskih ragbijaša.

Presijek ili rezime ove polusezone započinjemo od Hajduka.

HAJDUK je na dvocifrenom minusu iza pogađate zagrebačkog Dinama. Krenulo je po običaju dobro. Red predkola Europe, red domačeg prvenstva. I isto tako po nekom običaju je krajem kolovoza sve stalo. Došao je rujan u kojem se sve srušilo. Smijenjen je trener doveden novi, predsjednik se mudro sakrio od odgovornosti iza Nadzornog odbora, a ti isti su se sakrili iza demokracije i NH. Drugo mjesto na polusezoni bez ikakve iluzije da se može doći do titule svakako nije nešto što veseli hajdučki puk.

KK SPLIT se doslovno nema sa čime pohvaliti ove sezone u kojoj smo svakako očekivali iskorak. Tražimo li puno od ljudi koji upravljaju tim najvrijednijim eksponatom splitskog sporta(čitaj građana grada Splita). U prvenstvu 6. mjesto, a u drugoj saveznoj ligi ABA2 ligi 9. mjesto. Od svega samo jedna sretna pobjeda u gostima kod Zaboka, a sve ostalo se dogodilo na Gripama. Žuti u gostima kao i da ne igraju. Kao da su otišli na izlet i razgledavanje znamenitosti. Trener Skelin je od hit trenera prošle sezone upao u velike probleme. Ekipa nema karaktera, a on ga nema vremena pronaći jer ga sa druge strane more još veče brige kao izbornika Hrvatske košarkaške reprezentacije.
Cedevita je prva i bez ozbiljnog novca to će na žalost potrajati. Dokle će Tedeschi biti jedini pametan u ovoj državi kvazi poduzetnika koji tako jeftino reklamira svoj proizvod i ostale komintente?
Žute odnosno ŽKK SPLIT ove godine neobično dobro brode kroz natjecanje. 4. su na tablici odmah iza neprikosnovenih zagrebačkih klubova Trešnjevka 2009 i Medveščak, te vrlo dobre Raguse.

VATERPOLO se piše pod zajedničkim naslovom jer u Splitu stoluju tri muška i jedan ženski klub. Krenimo od najstarijega prema najmlađem. Dakle Jadran je u sezonu ušao sa velikim očekivanjima. A ta velika očekivanja su se ubrzo rasplinula. U RWP ligi koja je jedina mjerodavna za verifikaciju trenutnog stanja Jadran je 7. sa svega sedam bodova. Ispred njega je i splitski dvojac. U Europi se doguralo do 1/4 finala, a u kupu do finala u kojem je pogađate slavio Jug CO.
Mornar BS je napravio najbolji posao. Polusezona na 4. mjestu koje vodi na FF svakako veseli. U društvu sa Jug CO, Jadran Carine i Mladosti svaka čast momci.
OVK POŠK najmlađi starac spomenutog trolista je odigrao na vrlo dobrom nivou. Njihova je zasluga što na FF kupa nije bilo Mladosti i što smo se bar na trenutak osječali sretnima. U RWP ligi zauzimaju 6. mjesto.
Bura je u burnom razdoblju jer se osuo igrački kadar i sada u Splitu imamo još jedan ženski klub odnosno sekciju ili tko će ga znati kako to zvati.
Uglavnom Jug CO je prvi i tako će kako stvari stoje biti još dugo. U ženskom vaterpolu prva je Mladost.

SPLIT TOMMY je drugi iza Futsal Dinama pa osim što nas zagrebčani šiju u velikom nogometu sada se to dešava i u malom nogometu. Krenuli su trgovci dobro. Prvo kolo i pobjeda u Zagrebu baš protiv Futsal Dinama kojima je to jedini kiks polusezone ih je dugo držao na prvome mjestu. Točnije sve do prosinca kada su Makarskoj bolno prizemljeni od direktnih konkurenata. Nakon toga su uslijedile dvije pobjede, ali to nije bilo dovoljno jer je Futsal Dinamo u zadnjem kolu slavio u Makarskoj.
Dakle Futsal Dinamo prvi, kao da nam nije dosta i onoga GNK Dinama.

RUKOMET je na niskim granama. Odnosno u drugoj ligi gdje ga šamara nekakav Mladi Rudar, Kaštela..... Dakle do povratka u prvu ligu nemamo što reći, a kada se tamo napokon i stigne prvo mjesto je rezervirano Zagrebu. Barem je tako od osnutka Hrvatske države. U ženskom rukometu naše cure zauzimaju 7.mjesto što je iznad svakih očekivanja kada se zna u kakvim uvjetima rade i sa kojim se gigantima bore. Prva je već svi znate Podravka.

ODBOJKA i ženska i muška su nam druga liga ili drugi nivo natjecanja da se nikoga ne uvrijedi. Veseli što su cure iz Brda na putu za elitu, a isto tako i muški iz Splita. Prve su u naravno Mladosti iz Zagreba u obje konkurencije.

RUGBY Nada više nije na vrhu Hrvatskog prvenstva i to je realnost. Jedini ozbiljni konkurenti Mladost iz Zagreba su ih dobili sva tri puta od čega je najgori poraz u kupu gdje nema popravnoga. Mladost je eto i u rugbyu prva.

BASEBALL Nada SM za razliku od drugih nema polusezonu. Sezona traje od travnja do listopada, a naši momci su uzeli dva trofeja kup i regionalnu interligu. Prvenstvo je pripalo Olimpiji 83 iz Karlovca. Do nove sezone treba zakrpati financijske dubioze koje im je Grad Split prouzročio. Isti onaj grad koji ih je 2016.g. proglasio najboljom sportskom ekipom Grada Splita. Bilo bi smiješno kada ne bi bilo tužno.

Kada se sve skupa sagleda Zagreb nosi skoro sve u ekipnom sportu na polusezoni.
Nogomet muški, futsal, košarku mušku i žensku, vaterpolo ženski, rukomet muški, odbojku mušku i žensku i ragbi, dok je muško vaterpolo pripalo Jug CO, ženski rukomet Podravki, te ženski nogomet Osijeku.

Gdje je Split drugi grad Republike Hrvatske u ozbiljnom sportu. Nema ga i to je napokon počelo zabrinjavati sve one koji se iole ozbiljnije bave sportom. Osim košarkaša koji već odavno upozoravaju na gašenje dalmatinskog sporta, sada je napokon i nogometni lobi na čelu sa Miškovićem progovorio o potpunom nestanku hrvatskog sporta ako se ne poduzmu hitne mjere za financiranje istoga. U susret Euru u rukometu iste riječi su se mogle čuti i iz usta velikog trenerskog maga Lina Červara. Hitno dati novac klubovima jer bez klubova je sport mrtav.
Što je na to rekla politika odnosno Ministar financija jer njega se ipak pita. "Nije sport jedini koji me pita".
Istina nije sport jedini koji pita, ali je sport svakako jedini za kojega u Republici Hrvatskoj ne postoji nikakva obveza financiranja. A radi se o djelatnosti od interesa za državu. Tek toliko da podsjetimo.